Teateranmeldelse.dk

Tilbage til forsiden

 

En verden i sort hvid
af Henriette Cohen Simonsen

 

Heksejagt af Arthur Miller
Odense Teater - store scene
Spilleperiode: 13. september 2007 – 13. oktober 2007


Der spilles igennem med nærvær og hjerte i Arthur Millers tragedie
Er Arthur Millers tragedie ”Heksejagt” overhovedet aktuel i dag? Kan den mane til eftertanke hos nutidens publikum? Det er spørgsmål man - til min glædelige overraskelse - må svare ja til efter at have set en velspillet forestilling, der handler om hekseprocesserne i et mindre, amerikansk samfund i 1692.

Udgangspunktet for begivenhederne er en gruppe unge piger, som bliver opdaget af den lokale præst, mens de danser vovet og nøgne omkring i skoven. Pigerne kender ikke årsagen til deres frivole dans og konfronteres med samfundets moral og anklagende blikke. De bliver alle grebet af panik og hysterisk adfærd og forklarer, at de er blevet ofre for heksenes forbandelser. Heksene står i ledtog med djævelen og udpeges af pigerne blandt en række af de lokale, velansete kvinder. Herefter tager begivenhederne fart, og den ene løgn griber den anden. Angsten blandt borgerne spreder sig i takt med, at de lokale kvinder arresteres, og inkvisitoriske forhør finder sted, mens pigerne gribes af hysteriske anfald. Dommerne overbevises om heksenes pagt med djævelen, og borgernes hævntørst og antallet af henrettelser eskalerer med turbofart.

Arthur Miller skrev oprindeligt stykket som analogi til kommunistforfølgelserne i 1950’ernes USA, hvor angiveri og hysteri fik et kæmpe omfang anført af senator Joseph McCarthy. McCathyismen er passé i dag, men kernen i historien er aktuel. Angsten for det ukendte, fordømmelsen og forfølgelsen af anderledes tænkende er ikke blevet mindre i en verden præget Muhammedkriser, Guantanamo-fanger og krig mod terror.
Scenografien og kostumerne er uden sprudlende farver som en understregning af den sort hvide verden, som borgerne lever i. ”Enten er man med os, eller også er man imod os”, siger Viceguvernør Danforth ved stykkets slutning.
Skuespillerne giver den ”en skalle” under denne forestilling, hvor især Anders Gjellerup Koch og Mette Maria Ahrenkiel leverer en seværdig præstation, som det forfulgte ægtepar Proctor.
Et lille minus er stykkets længde på næsten 3 timer. Man kunne have forkortet lidt – særlig i sidste afdeling af forestillingen - uden at gøre skade på stykkets budskab. Det ændrer dog ikke ved det faktum, at ”Heksejagt” er en yders seværdig forestilling, fodi man mærker, at instruktør og skuepiller har noget på hjerte.

 

Instruktør: Kim Bjarke Scenograf: Kim Witzel Kostumier: Marianne Hartvig Nielsen Medvirkende: Anders Gjellerup Koch, Mette Maria Ahrenkiel, Rikke Lylloff, Mads M. Nielsen, Lars Simonsen m.fl.Nanna Schaumburg-Müller, Sabrina Ruiz, Rikke Lylloff, Rosa Sand Michelsen og Christina Bech.
Foto: Odense Teater                                                                  
                           
 

ww.teateranmeldelse.dk                  Ansvarlig Bjarke Eijgendaal                           kontakt: teater@teateranmeldelse.dk