« Tilbage

Et satirisk og eftertænksomt kig ned i skakten.
af Jesper Hansen

Skakten
Aarhus Teater
Studio
26/1 13 - 16/2 13

Christian Lollike udforsker temaerne historieløshed og Nynazisme i hans nyeste opsætning ”Skakten”. Historien tager udgangspunkt i bombardementet af Dresden i 1945, fortalt af tre unge, forrygende spillet af Kristoffer Fabricius, Jacob Madsen Kvols og Ene Øster Bendtsen.
De tre unge finder de historiske facts for kedelige, og improviserer sig i stedet gennem tre karakterer der hedder Gerhard, frem til en historie der fortæller oprøret hos de unge tyskere, nynazismen og globaliseringen om de store internationale firmaers overtag.  De tre karakterer kigger ned i den nationale og kulturelle skakt fyldt med ondskab.
En dyrepark bliver til en nazi park dikteret af en talende hjort, der er stof til analyse og debat i ”Skakten”. De tre unge stiller spørgsmål tegn ved hvorfor man byggede byen op igen efter bombardementet i stedet for at bygge Las Vegas ” I Las Vegas er der ingen skam, I las Vegas kan du skabe din egen historie” i Vegas lever alle i nuet, og man er hurtigt videre derfor har personerne ingen skygge. Her stiller Lollike igen skarpt på den manglende historie og identitet på en finurlig måde.
 
Denne tour de force i satirens tegn ender i en mørk slutning hvor selve bombardementet bliver udfoldet, sluttende med at publikum skal kæmpe sig vej henover bunker af lig for at komme ud af salen, Lollike slipper ikke sit publikum let.
 
Scenografien er befriende enkel og kaotisk, flytbare lyspaneler der med sit også farvede lys sætter stemningen, en lydpult der flittigt benyttes af skuespillerne selv understøtter på fineste og sjoveste måde hele forestillingen. Som publikum er man bænket langs rummet på to trin og man er med det samme helt tæt på og faktisk en del af forestillingen, skuespillerne interagere med publikum og skaber nærvær og intensitet. Opsætningen har det umiskendelige stempel fra Lollike, tempoet er højt og satiren bruges som fortællermetode, og skaber en fantastisk, humoristisk, kaotisk og eftertænksom forestilling. Jeg er underholdt i samtlige 90 minutter, og samtidig eftertænksom da jeg har forladt teatret, det er effektfuldt teater.
 
Forestillingen Skakten er en samarbejdsproduktion med CaféTeatret. Når spilleperioden på Studio-scenen i Aarhus er overstået, spiller Skakten på CaféTeatret i København den 9. marts til den 13. april.

(Indsat senere)
Note: Skakten vandt ved året reumert uddelling 2013 prisen for Årets forestilling. Desuden vandt Dramatikeren Christian Lollike prisen som Årets dramatiker for sit arbejde med Skakten, Manifest 2083 og Kagefabrikken
Dramatiker Christian Lollike
Iscenesættelse: Tue Biering
Scenografi Nicolaj Spangaa
Medvirkende: Ene øster Bendtsen, Jacob Madsen Kvols og Kristoffer Fabicius

Kristoffer Fabricius, Jacob Madsen Kvols og Ene øster Bendtsen. Foto Klaus Dreyer
www.teateranmeldelse.dk Ansvarlig Bjarke Eijgendaal kontakt: teater@teateranmeldelse.dk
FORSIDE
ANMELDELSER
LINKS
KONTAKT