« Tilbage

Underholdende Shakespeare i Odense
af Henriette Cohen Simonsen

En skærsommernatsdrøm
Odense Teater
Store Scene
6/9 - 4/10 2014

Odense Teater har lavet en underholdende opsætning af Shakespeares komedie ”En skærsommernatsdrøm” med fine skuespilpræstationer - også af gæsteskuepiller Ellen Hillingsø - der spiller både Hippolytia (amazonernes dronning) og Titania (skovalfernes dronning).
Stilmæssigt stritter forestillingen dog i lidt for mange retninger, og det tager noget af kraften fra stykket.
 
Shakespeares komedie er fyldt med kærlighedsforviklinger og intriger. Den unge Hermia er forelsket i Lysander, men Theseus (hertug af Athen) har bestemt, at hun skal giftes med Demetrius.  Helena er forelsket i Demetrius, men kærligheden er ikke gengældt. I deres fortvivlelse, drager de unge mennesker ud i skoven om natten, hvor skovalferne regerer. Oberon (skovalfernes konge) er i besiddelse af den magiske kærlighedssaft, som får intrigerne til at rulle. Den, som får saften på øjenlåget, mens han sover om natten, vil forelske sig inderligt i den første han ser, når han vågner op. Ved en fejltagelse får Lysander saften på øjet, og han forelsker sig voldsomt i Helena. Hermia bliver fortvivlet og tror, hun er udsat for et komplot. Sådan fortsætter forviklingerne … indtil det til slut ender med bryllup og idel lykke.
 
De bedste afsnit i denne opsætning er netop scenerne med de unge, som er besatte og vanvittige af kærlighed og mistro, og i deres fortvivlelse i bogstavelig forstand er ud af sig selv. Hvem kan man stole på, når den, der attråede en pludselig forguder en anden?  Her kommer skuespillet og den enkle, rå scenografi til sin ret.
Peder Dahlgaard er også god som håndværkeren Nikolaj Balle, der forvandles til et æsel ude i alfeskoven. Han bliver nærmest bange for sit eget aparte udseende med stritører og fallos og bliver tilmed genstand for dronningeskovalfens kærlighed, da hun er forhekset med kærlighedssaften. Det er underholdende og tragikomisk.
 
Komedien har i Alexa Thers og Simon K. Bobergs bearbejdning fået et moderne twist, som sine steder fungerer, men også er problematisk. Amatørtruppen med håndværkere, som skal spille for Theseus og Hippolytia, er her blevet en humoristisk udgave af Bertolt Brecht og hans verfremdungsteater.  Hvad søren laver Peter Pære a la Brecht instruerer håndværkere i en Shakespearekomedie? Satiren er morsom i sig selv, men det er temmelig forvirrende at kigge på og klæder ikke forestillingen.
 
Forestillingen er i det hele taget et lidt stilforvirret, rodet sammensurium. Scenografien er rå og enkel, nogle har moderne tøj på andre tilhører en anden tidsperiode, der spilles moderne musik, og håndværkerne er en satire på verfremdungsteater. Her er det lidt svært at finde den røde tråd.
 
Der er humor og dynamik i forestillingen, og Shakespeares komedie er i sig selv rigtig god, så det er bestemt et besøg værd at gå i teatret, selvom man godt kunne have ønske sig en lidt mere ”ren” fortolkning af komedien. 
Iscenesættelse: Alexa Ther
Oversættelse: Niels Brunse
Bearbejdelse: Alexa Ther og Simon K. Boberg
Scenografi og kostumer: Carsten Burke Kristensen
Medvirkende: Anders Gjellerup Koch, Ellen Hillingsø, Morten Brovn, Lila Nobel Mehabil, Jakob Randrup, Sofia Saaby Mehlum, Klaus T. Søndergaard, Peder Dahlgaard, Mikkel Bay Mortensen m.fl.


Foto: Emilia Therese
www.teateranmeldelse.dk Ansvarlig Bjarke Eijgendaal kontakt: teater@teateranmeldelse.dk
FORSIDE
ANMELDELSER
LINKS
KONTAKT