« Tilbage

Musikalsk opsætning af Jane Austens roman ’Fornuft og følelse’
af Bjarke Eijgendaal

Fornuft og følelse
Aarhus Teater
Scala
21/4 – 28/5 2016

Uforløst kærlighed er en god drivkraft i enhver historie. I ’Fornuft og Følelse’ er det søskendeparret Marianne og Elinor der i starten af 1800 tallet, bliver fanget i et spil mellem følelser og fornuft.  Økonomi og snobberi står i stykket over kærligheden, hvilket i følelsernes forstand, må ende galt.
Det er Peter Langdal der har iscenesat forestillingen og hans hustrus, Maj-Britt Soley Langdal, har dramatiseret Jane Austens roman. En roman der også danner udgangspunkt for Ang Lee´s oscarvindende film, ’Fornuft og Føelser’ (Sence and Sensibility) med bla. Emma Thompson, Kate Winslet og Hugh Grant i de ledende roller.

Det er en ren fornøjelse at se Peter Langdals iscenesættelse. Hele stykket bliver elegant akkompagneret af August Rosenbaum (klaver) og Josefine Opsahl (cello), der helt filmisk formår at lægge underlægningsmusik til stykket. Musikken er særdeles effektivt, og er med til at forstærke de omvæltninger søstrene gennemgår. Peter Langdals iscenesættelse er rytmisk, musikalsk og yderst præcis, og det lykkes Peter Langdal at opbygge en række tableauer, hvor skuespillerne ender op i forskellige sirlige opstillinger, uden det kommer til at virke påtaget, men tværtimod naturligt og forunderligt.
I den engleske overklasse i starten af det 19 århundrede tvinges søstrene Marianne og Elinor til at flytte væk fra deres barndomshjem, efter deres fars uventet død. Deres halvbror overtager godset efter faderen, sammen med den økonomiske arv. De to søstre kæmper med problemerne på hver deres måde, men begge løber de ind i problemer med kærligheden, da de ikke længere tilhører den økonomiske elite, som tidligere.  
Det er en stort anlagt forestillingen på Scala Scenen, med en besætning der normalt kun ses på Store scene. 17 skuespillere og to musikere indfinder sig på scenen, for at få den 3 timer lange forestillingen sikkert hjem.
Der er gode og sikre skuespils præstationer hele vejen rundt, men især samspillet mellem de to søstre spillet af Sofia Nolsøe og Cecilie Stenspil står stærkt. Den 12 årige Mathilde Bang Hougård imponere også, her i rollen som lillesøsteren Margaret. Michael Lundbye Slebsager tilfører forestilling en humoristisk vinkel, samt et ekstra fysisk spil, og Mette Døssing i rollen som den griske usympatiske Fanny Dashwood, formår med hendes iscenesættelse at spidde overklassens stereotyper. 
Dramatiseret af Maj-Britt Soley Langdal, Instruktør: Peter Langdal
Scenograf: Karin Betz Musikalsk Arrangement og Kapelmester: August Rosenbaum Musikprocessering: Mike Sheridan Lysdesign: Anders Kjems Lyddesign: Kim Engelbredt
Medvirkende: Cecilie Stenspil, Sofia Nolsøe, Maria Brøchner, Mathilde Bang Hougård, Birgitte Raaberg, Simon Krogh Stenspil, Mette Døssing, Anders Baggesen, Inge Sofie Skovbo, Kim Veisgaard, Jacob Madsen Kvols, Jesper Dupont, Bue Wandahl , Michael Lundbye Slebsager, Albert Stein Ankerstjerne*, Jela Natius Abildgaard*, Anna-Sofie Fredslund*, Josefine Opsahl, Mathias Holm, August Rosenbaum
*(Elever Fra Skuespiluddannelsen Ved Den Danske Scenekunstskole Aarhus)
Alternerende Kapelmester: Mathias Holm

Foto Rumle Skafte