« Tilbage

Mørk opsætning af Jesus Christ Superstar
af Bjarke Eijgendaal

Jesus Christ Superstar
Aarhus Teater
Store Scene
22/4 - 3/6 2017

Det er en mørk og til dels rå opsætning af Jesus Christ Superstar instruktør Elisabeth Linton opsætter på Aarhus Teater. Scenen er sort og klaustrofobisk, og frygten for døden, hinanden og fremtiden ligger som en tung dyne over forestillingen. 
’Jesus Christ Superstar’ er fortællingen om de sidste 7 dage af Jesu liv. Så der er ikke meget afsløret ved at fortælle, at han dør til sidst. Forestillingen slutter med korsfæstelsen, og har altså ikke fortællingen om genopstandelsen med.   

Andrew Lloyd Webber og Tim Rice’s genfortælling af de sidste dage af Jesu liv, følger ikke bibelen bogstaveligt, men det er fortællingen om mennesket bag biblens fortælling. Dette pointerer Cecilie Stenspil i rollen som Marie Magdalene. Her synger hun smuk det store hit (I Don´t Know How to Love Him/ Han er så svær at elske), hvor pointen netop er at Jesus ’kun er en mand’. 

Tim Rices tekst viser Jesus i hans angst over den død, han ved der er i vente.  Han ved at hans liv skal slutte, men han er bange og lige ved at miste modet. Judas fornemmer den frygt der er hos Jesus, og er bange for at den skal ændre alt det de arbejder for. Han ser ikke den store plan som Jesus har. Alle figurerne er bange for at miste, hvilket driver handlingen frem. Frygt som drivmiddel er et evigt aktuelt emne, på Jesu tid og i dag. 

Det er en kraftfuld iscenesættelse Elisabeth Linton har lavet, og veludført af et talentfuldt ensemble af sangere, musikere, skuespillere og dansere. Især Simon Mathew imponerer i rollen som Jesus. Han tolker Jesus flot, med en råhed i stemmen, samt en indlevelse i den smerte han føler på vej mod døden.  Også Mathias Flint gør en rigtig god figur i rollen som Kong Herodes. Mathias Flint bryder med sit komiske talent den ellers lidt dystre stemning i stykket med sin fortolkning af Kong Herodes sang. Kong Herodes der skal finde ud af om Jesus blot er et menneske eller om han er guds søn. Ofte i store musicals som denne oplever jeg at det er tydeligt at se hvem der er professionelle sangere og hvem der er professionelle skuespillere. Men I denne version af ’Jesus Christ Superstar’ er alle det så dygtige skuespiller og sangere at det er meget svært at se forskel.

Musikken, som jo er velkendt, gør det fint, også på dansk, det er faktisk yderst vellykket.
Den mørke opsætning bruges meget fantasifuldt og danner smukke billeder, der virker helt efter hensigten: at kreere et nutidig billede af en velkendt, gammel, bibelsk historie.
På denne måde er forestilling igen aktuel, netop i vores tid.
Iscenesættelse Elisabeth Linton
Af Andrew Lloyd Webber Og Tim Rice I Oversættelse Ved Kenneth Th
Medvirkende
Simon Mathew, Cecilie Stenspil, Mikkel Kaastrup–Mathew, Mathias Flint, Jacob Madsen Kvols, Ashok Peter Pramanik, Jens Gotthelf, Thomas Sigh, Michael Lundbye Slebsager
Ingeborg Børch, Miles Hoare, Suad Demirovic, Andrea Schirmer, Stine Rønne, Carlos Rodas, Mariann Mikkelsen*, Daniel Trellborg Hansen, Nikoline Breienholt JanumFoto: Rumle Skafte