« Tilbage

Den ”gode” vilje
af Bjarke Eijgendaal

Den gode vilje
Aarhus Teater
Scala
16/9 -21/10 2017

Den gode vilje er Aarhus Teaters bud på Ingmar Bergmans halv selvbiografiske fortælling om hans forældres tumulten kærlighedsliv, i tiden op mod hans egen fødsel. Den gode vilje er blevet filmatiseret af Bille August, for hvilken han vandt de gyldne palmer i Cannes i 1991.
Der er masser af gode viljer på spil i Bergmans fortælling om den fattige præstestuderende Henrik Bergman, der indleder et intenst kærlighedsforhold til rigmandsdatteren Anna Åkenblomst. Anna der er livsglad og har et ubekymret sind, bliver betaget af den knudret og gudfrygtige Henrik, der kun ønsker at gøre det gode gennem sin præstegerning.

Forholdet er dog ikke let, og det slår hurtigt gnister mellem de to nyforelskede. For selvom de begge ønsker at forholdet fungere, finder de ud af, at kærlighed ikke bare er en dans på roser.

Svigerforældrene er hver især meget lidt begejstret for de kommende svigerbørn, og for at redde deres eget, gør de hvad de kan for at sætte en kæp i hjulet på forholdet.

’Den gode vilje’ er hovedsagligt et klassisk opsat familiedrama. Her kommer ikke nogle oppustelige dinosaurusser løbende over scenen, som det var tilfældet i Lollikes opsætning af ’Erasmus Montanus’. Men Emmet Feigenberg iscenesættelser levere en indlevende fortælling om kærlighedens kvaler.  Et godt greb i Emmet Feigenbergs opsætning, er skuespillernes brud med det naturalistiske. Ofte stopper de spillet med en forklarende bemærkning til tilskuerne eller når Bue Wandahl indtager rollen som Ingmar Bergman selv, så forklarer han hvad han tænker med fortællingen.

Mathias Flint og Anne Plauborg klarer deres hovedrolle debut med bravur, godt bakket op af et velspillende ensemble, hvor Inge Sofie Skovbo skiller sig ud som den pessimistiske tungsindig mor til Henrik der kun sætter dyd i alt den elendighed hendes liv er opfyldt med. Inge Sofie Skovbo spiller med et komisk talent hvor hendes glædeløse liv både bliver troværdigt, men samtidig giver forestillingen en tiltrængt latter mellem de bitre konfrontationer. 
Iscenesættelse Emmet Feigenberg
Af Ingmar Bergman Dramatiseret Af Cecilie Ølveczky og Eirik Stubø Iscenesættelse Emmet Feigenberg / Scenografi Steffen Aarfing Pianist Pojken Flensborg Lysdesign Mikael Sylvest Lyddesign Kim Engelbredt.

Medvirkende Mathias Flint, Anne Plauborg, Bue Wandahl, Inge Sofie Skovbo, Nanna Bøttcher, Kim Veisgaard, Christian Hetland, Maria Buch Cordsen* M.Fl.

Foto Natascha Thiara Rydvald