« Tilbage

Skræmmende opsummering omkring Danmarks beslutning om at gå i Krig.
af Bjarke Eijgendaal

Mens vi venter på Irak-kommissionen.
Teater katapult, Scene42 og Det kgl. Teater
6/3 - 13/3 2018 Senere i KBH

Peter Larsen leverer en tanke- og lattervækkende kraftpræstation i rollen som Kultursociolog ’Jørgen Andersen’ i den politiske forestilling ”Mens vi venter på Irak-kommissionen” 

I den to timer lange forestilling bliver vi som publikum præsenteret for forskellige redegørelser og løgne, der skulle ligge til grund for den beslutning om at Danmark skulle blive en krigsførende nation i kampen mod Saddam Hussein og Irak. 
Et snævert flertal i folketinget bestående af V, K og DF besluttede den 23 marts 2003 at Danmark skulle følge USA ind i den 2. Golfkrig. 
I 2012 besluttede den socialdemokratisk ledede regering at nedsætte en Irak-kommission, der skulle undersøge om de folkeretlige omstændigheder for at gå i krig med Irak var blevet overholdt. Kommissionen blev dog aldrig færdig med sit arbejde, da den efter 2 år blev opløst af regeringen, nu ledet af Lars Løkke Rasmussen (V). Så derfor er der aldrig kommet en uafhængig redegørelse for om forløbet omkring Danmarks medvirkning i Irakkrigen var lovlig. 

Peter Larsen har tidligere spillet rollen som Kultursociologen Jørgen Andersen i forestillingen ”Mens vi venter på retfærdigheden”. Her gennemgik han hele forløbet omkring Tamilsagen, en sag der endte med at Erik Ninn-Hansen først måtte trække sig som Justitsminister og som senere kostede ham en fire måneders betinget fængselsstraf for brud på ministeransvarlighedsloven. Tamilsagen trak også gulvtæppet væk under Schlüterregeringen, der måtte forlade magten og overlade den til Poul Nyrup Rasmussen. (S)
Her 25 år senere har kultursociologen Jørgen Andersen igen forladt de støvede gange under det Kongelige Arkiv, for at friske op i Danmarks kollektive erindringer ved at gennemgå de mange ”løgne og bedrag” som blev fremført af USA, med støtte fra Danmark, for at få mulighed for at starte en krig mod Irak uden en FN resolution.

Det er en uhyggelig beretning Jørgen Andersen fisker frem fra de gamle arkiver – historier hvor jeg nok kendte til de fleste, men manuskriptforfatter Jens Kløft har også fundet frem til andre skræmmende detaljer jeg ikke var faldet over tidligere.  For eksempel var de beviser USA havde for at Irak havde miltbrandbakterier sande, men våbnet var fuldstændig ubrugeligt, da miltbrand kun har en forholdsvis kort levetid, og for længst havde overskredet sidste ’salgsdato’, da krigen startede.
Peter Larsen skulle holde styr på mange detaljer, godt og sjovt hjulpet at en aktiv sufflør  der kunne holde ham på sporet. Et godt indlæg i et skuespil med kun en enkel skuespiller.

Det er politisk teater når det er bedst, fordi det både engagerer dem i aftenens publikummer der er enige, og dem var der mange af i salen, men også var inspirerende for dem som måske har et andet syn på tingene.
 
Peter Larsen er stærk i rollen og leverer en kraftpræstation hvor Jernkæben og Havenissen (Anders Fogh Rasmussen og Per Stig Møller) får mange tæsk for deres beslutninger. 

Iscenesættelse: Simon Boberg Manuskript: Jens Kløft Konsulent: Bo Elkjær Scenografi: Edward Lloyd Pi
Skuespiller: Peter Larsen

Foto: Susanne Mertz