« Tilbage

Når meningen findes i køleskabet.
af Bjarke Eijgendaal

Sammensværgelse
Svalegangen
Store Scene
04/12 - 15/12 2018

Psykologiprofessoren og konspirationsteoretikeren Alex (Patricia Schumann) er forsker. Alex forskning omhandler de mekanismer i den menneskelige krop, der får folk til at tror på de mærkeligste teorier, og de konsekvenser der følger når fornuften bliver tilsidesat og mennesket lader sig styre af letkøbte teorier. Der er fuld gang i Alex´ karrierer, men da hun vender hjem til hendes mand Kim, (Frederik Meldal Nørgaard) fra en konference i Boston bliver der vendt op og ned på hendes tilværelse.
Mens Alex er væk skal deres søn Karl-Emil cykle til fodbold sammen men nogle venner - men som Kim gentagende gange må fortælle – så nåede Karl-Emil aldrig frem.

Dette er startskuddet til Van Bardens nye forestilling ’Sammensværgelse’
En af Alex’ hovedteorier som konspirationsteoretikere er, at når mennesket tror på tomme fiktioner og urationelle sandheder, skyldes det hovedsagligt at vi som mennesker hele tider forsøger at finde mønstre i verden omkring os, men det går galt når man begynder at finde mønstre i helt tilfældige konstruktioner, samt simplificeret sandheder.

”Karl-Emil nåede aldrig frem”

Sætningen ”Karl-Emil nåede aldring frem” bliver omdrejningspunktet for Alex mens hendes verden mere og mere synker i grus. Langsomt bliver der sammenhæng mellem hendes forskning og hendes private verden efter tragedien har ramt og hun begynder, at finde tilfældige mønstre i verden omkring sig.  Når verden ikke giver mening, må man finde meningen - selv der hvor den ikke findes. Denne sætning kan være rammen for både for Alex´ forskning og for hendes liv. Eksempelvis I køleskabet. (Dette giver mening – når man har set forestillingen.)

Ond spiral
I takt med at Alex bliver suget længere og længere ind i hendes egen virkelighed, og derved længere og længere væk fra sandheden køre mange tanker rundt.  Hvad skete der helt præcis med Karl-Emil. Hvorfor nåede han ikke frem. Og hvad var det der med den sort bil. Blev han kidnappet?

Tekstforfatter Henrik Vestergaards tekst tager elegant publikum med gennem hendes kaotiske verden, på en måde, hvor vi som publikum også bliver i tvivl om, hvad der er fiktion og hvad der er virkeligt i Alex´ liv. En fin detalje er figuren Alf (spillet af Anders Brink Madsen) der pludselig dukker op i hendes køkken. Teksten leverer ikke noget svar på om Alf blot en manifestering af en indre dialog i Alex´ hoved eller måske er Alex indlagt som patient på et psykiatrisk hospital, hvor også Alf er indlagt.

Von Bardens ’Sammensværgelse’ er en fin lille novelle forestillingen på kun 55 minutter. Men på den korte tid får de stillet skarpt, på nogle dybe psykologiske aspekter af sorg og afsavn - især på grund af en meget velspillende Patricia Schumann.
Patricia portræt af en stærk kvinde hvis verden bryder sammen, er kraftfuld og rørende. Hun formår på en elegant måde at føre os langsomt ind i den kaotiske verden som hersker i hendes indre. Både Frederik Meldal Nørgaard og Anders Brink Madsen gør det godt og levere et godt modspil til Patricia.  

Så selvom du ikke er til konspirationsteorier eller psykologiske thrillere så tag ind på Svalegangen og se ’Sammensværgelse’ om ikke andet, så for at se Patricia Schumann flotte præstation i rollen som konspirationsteoretikeren Alex.

Tekst Henrik Vestergaard, Instruktion Von Baden, Scenografi Johanne Eggert og Allan Frausing Lysdes
Medvirkende Patricia Schumann, Frederik Meldal Nørgaard og Anders Brink Madsen

Foto Emilia Therese
www.teateranmeldelse.dk Ansvarlig Bjarke Eijgendaal kontakt: teater@teateranmeldelse.dk
FORSIDE
ANMELDELSER
LINKS
KONTAKT