Teateranmeldelse.dk

Tilbage til forsiden

 
 
Slip dæmonerne løs
af Bjarke Eijgendaal

Nick Cave Teaterkoncert

Aarhus Teater
(15 dec. 06 - 02 feb. 07)

Dæmoni og kærlighed er hovedingredienserne i Rolf Heims sprudlende Nick Cave-fortolkning
 
Selv i den mørkeste fortælling om desperation, mord, død og længsler kan livskraften sprudle. Det er Aarhus Teaters nye opsætning ’Nick Cave Teaterkoncert’ et rigtigt godt eksempel på. For sjældent har jeg oplevet så meget livskraft i en forestilling, der handlede om så dystre sider af det menneskelige sind
Massemorder fra Trehøje, depressioner, død, vold og indre dæmoner er nogle af de elementer, man møder i Aarhus Teaters nye forestilling ’Nick Cave Teaterkoncert’. Forestillingen er et godt indblik i Nick Caves til tider makabre univers.
Lad mig starte med at erkende, at jeg ikke har det helt store kendskab til Nick Cave´s musik. Men efter en fantastisk oplevelse på Aarhus Teater, er det helt klart en kunstner jeg har lyst til at høre mere til

”Jeg synes, du er en fuckin´ taber, en kronisk masturbator lorteæder,
misbruger, drengehore, ryste- ryste.
Under hvilken sten er du kravlet frem hvilken kloak er du kravlet ud af?
Din Judas, Brutus, Vitus, slam. (Nick Cave ”Slam” oversat af Thomas Bang)
 
Selvom dette er et godt eksempel på det brutale sprog, man kan opleve i forestillingen, så kan man også finde små elementer der priser kærligheden – i et noget mere lyrisk sprog.

De seks skuespillere i forestillingen gør det rigtigt godt. Ligesom de 4 musikere, der konstant er på scenen, virkelig får musikken helt op til de bagerste rækker. Især vil jeg dog fremhæve Kaspartin Lønnberg der virkelig kommer dybt ned i en dæmonisk fortolkning af Nick Caves tekster.
Sidste år satte Aarhus Teater teaterkoncerten ’TV2 – hele verden fra forstanden’ op. Her var der flere gange, hvor jeg savnede, at det var sangere i stedet for skuespillere der fortolkede teksterne. Men ingen af de seks skuespillere faldt igennem, men formåede at skabe et både stærkt scenisk og musikalsk udtryk.

Et af de rigtige gode valg i forestillingen er, at instruktøren Rolf Heim efter initiativ fra Thomas Bang har valgt at oversætte Nick Caves tekster til dansk. Dette gør, at man lytter til teksten på en helt anden måde, end hvis det var på engelsk. Sproget i sangene rummer et til tider svulstigt metaforisk sprog, som Thomas Bang med stort held har formået at overføre til dansk.

Sisse Jørgensen scenografi fungerer fantastisk godt. Den spiller godt sammen med resten af forestillingen på en måde der gør at den både er overraskende og dramatisk uden at de opfindsomme elementer kommer til at forstyrre forestillingen. Faktisk formår scenografien at vise præcis den splittelse mellem menneskers kærlighed og dæmoniske adfærd som også er helt central i Nice Caves tekster.

Det er livets mørke sider der kommer til udtryk i forestillingen, men skuespillerne på Aarhus Teater formår at levere det så kraftfuldt og med så stor passion, at man som tilskuere kommer der fra med en fantastisk fornemmelse af hvor dejligt livet er.

 

Iscenesætter: Rolf Heim Musikalsk arrangør Niels Søren Hansen og Søren Graversen Scenograf: Sisse Jørgensen Medvirkende: Thomas Bang, Jeanette Lindbæk Larsen, Anne Sofie Byder, Kaspartin Lønnberg, Marie Dalsgaard og Ole Westh-Madsen. Orkester: Tom Bilde, Klaus Thrane, Anders Birk og Søren Graversen Verdenspremiere på Århus Teater Scala 15 december kl. 19.30. Spiller til og med 2. februar 2007 man - fre. kl. 19.30 lør. kl. 16.00



Thomas Bang - Marie Dalsgaard     Foto: Jan Jul
 

ww.teateranmeldelse.dk                  Ansvarlig Bjarke Eijgendaal                           kontakt: teater@teateranmeldelse.dk