Teateranmeldelse.dk

Tilbage til forsiden

 

Klassisk Ballet udsat for forrygende streetdans
af Bjarke Eijgendaal

 

'Nøddeknækkeren'
Aarhus Teater
Store Scene

Aarhus Teater opsætter i år en Electric Boogie, Hiphop Breakdance-forestilling der bygger på Tjajkovskij store ballet fra 1892 ’Nøddeknækkeren’. En forestilling, der i løbet af det 20. århundrede var en af de største succeser på balletscenen.

Aarhus Teaters opsætning bygger på Aveny-T´s opsætning fra 2003 der vandt årets Reumert for årets danseforestilling i 2004. Det er ikke uden grund at Aveny-T´s forestilling om Nøddeknækkeren har høstet en række priser og lovord i anmeldelserne, og i Aarhus Teaters opsætning kan jeg kun falde ind i rækken af anmeldere, der har svært ved at finde flotte ord nok, som kan beskrive forestillingen.

Det er en forestilling i det helt høje tempo, hvor jeg flere gange ikke kunne lade være med at tabe underkæben i benovelse over, hvor dygtige de var.

Selvom en Electric Boogie, Hiphop Breakdance-forestilling normalt mest appellerer til det yngre publikum, er ’Nøddeknækkeren’ en forestilling for alle. For det er ikke kun en forrygende opvisning af dansernes fantastiske evner, men også en forestilling om kærlighed, angst og overgangen mellem barndom og voksenlivet.

Historien
Klara skal være sammen med sin familie til jul, men det hun mest glæder sig til er at være sammen med Julian for hvem den 16-årige gamle pige er begyndt at have varme følelser. I gave fra Julian får Klara en træfigur, der samtidig er en nøddeknækker. Men Klaras far er ikke glad for at hans datter er ved at være voksen, så hans jalousi vokser i takt med at alkoholen kommer ind. Aftenen slutter med at Klara må flygte hjemmefra.

Klara falder i søvn i den kolde sne, hvorefter hun bliver involveret i en kamp på liv og død. En monsterhær ønsker at gøre Klara til en af dem, hvilket hun bliver, hvis det lykkes for monstrene at spise hendes hjerte inden midnat. Men Klara er heldigvis ikke alene for en engel og en hær anført af Nøddeknækkeren kæmper på Klaras side.
At historien ender godt er nok ikke nogen overraskelse, og familien kan til sidst holde jul sammen.
 

 

.Iscenesættelse: Steen Koerner Tekst: Clemens Legolas Telling, Scenografi og kostumer Marie I Dali Musik Jeppe Kaas, Nico Defrost og Thomas Koppel, Lysdesign: Andreas A. Carlsen. Medvirkende: Josehpine Raahauge, Daniel ”Sonic” Rojas, Anne-Vibeke Mogensen, Katinka Kragh, Jimmy Jørgensen, Klaus Tange, Jeanette Lindbæk Larsen, Cico Maura Perruzzi, Andreas Jebro, Wilber Urbina, Nick Johnsen, Mori 516, Nellie Carmen Venca Bethel, Lamine Diauf, Julia Kimoto, Kenni Cederkrantz Nikolaj Holmqvist, Wilber Urbina, Malene Arvin, Kira Andersen, Benjamin Skop, Martin Jensen, Jon B. Stage, Lulia Sima og Tau Bjørn Rosenberg



Hæren af nøddeknækkere mod monstrehæren                                                              Foto Jan Jul
 

ww.teateranmeldelse.dk                  Ansvarlig Bjarke Eijgendaal                           kontakt: teater@teateranmeldelse.dk