Teateranmeldelse.dk

Tilbage til forsiden

 
Hvor blev det egentlig af, Det Lille Liv?
af Karina Dahl

 

'Det lille Liv'

Aarhus Teater
Scala
14.mar 08 - 19.apr 08


Kan man tage sig af sig selv, bare fordi man har et arbejde? Er man klar til at få børn, bare fordi man er blevet 30? Er man voksen, fordi man går i høje hæle og drikker vin? Hvad gør man, når man sidder ”all alone” på en fredag aften? Og hvad skete der i bund og grund med det lille liv? Disse og mange flere, spørgsmål forsøges forklaret i komedien ”Det lille liv” på Århus Teater.

Eva er vice-statsminister. Hun var engang gift med Hans, men han bor nu sammen med Marie. Men Marie kan ikke finde ud af, om hun helst vil have Hans eller Lars. Og så er der Evas datter Esmeralda, der er kæreste med Vivi. Hun taler hverken med eller om sin mor. Lige indtil den dag det lille liv bliver væk, og de alle må stå fælles front for at skaffe det tilbage.
Lyder det en lille smule forvirrende? Det er det også – på en tankevækkende og morsomme måde. Hvad er det med os voksne mennesker? Hvorfor er det, vi hverken kan leve med eller uden hinanden, og er det en god idé at få børn, når vi ikke engang kan tage os af os selv?

”Det lille liv” er skrevet af den svenske dramatiker Sofia Fredén. stykket kan lede tankerne hen på dramatik af Nicoline Werdelin, der har gjort en ære i at portrættere den danske middel – og overklasse med et glimt i øjet. Det er vanvittig og absurd dramatik med utallige stikpiller til os tankeløse væsner, der kalder os selv for voksne.

Men er det i hele taget underholdende at skrue sig ned i en stol i to timer for så at modtage den ene kindhest efter den anden, om hvor uansvarlige og umodne vi voksne er? – Ja, det er det. For det gøres med stil. Scenografien er enkel, men enormt effektiv, og der er aldrig flere rekvisitter på scenen end der er brug for. Skuespillerne leverer hver deres fine og absurde tolkning af den underlige skabning mennesket. Selvom det er en flot ensemble-præstation, vil jeg dog fremhæve Andreas Bo Pedersen som den stakkels, grimme Lars som alle svigter – bare fordi han ikke har ”materiel sikkerhed og social kapital.” Han fremstiller denne absurde skikkelse med en kærlighed og indlevelse, så man ikke kan andet end at holde af ham.
”Det lille liv” er en fin forestilling med masser at kluk-grine af. Det er ikke en stor banebrydende historie, men man går ud af teatret med en dejlig fornemmelse i maven og glad musik i ørerne – og det er jo ikke så skidt endda…
 

Iscenesætter Piv Bernth

Manuskript: Sofia Fredén Scenograf: Kirsten Brink Oversætter: Henriette Lind, Piv Bernth Medvirkende: Dorthe Hansen Carlsen Anders Baggesen, Beate Bille, Merete Hegner, Mette Døssing, Peter Flyvholm, Andreas Bo Pedersen, Katrine Beck Ibsen, Eva Maria Zacho, Andreas Jebro, Christine Sønderris Frederiksen.Dorthe Hansen Carlsen, Anders Baggesen og Beate Bille.                                             Foto Jan Jul

ww.teateranmeldelse.dk                  Ansvarlig Bjarke Eijgendaal                           kontakt: teater@teateranmeldelse.dk