Teateranmeldelse.dk

Tilbage til forsiden

 

Bibelzap for fuld skrue
af Lone Sørensen
 

Bibelen – på kryds og tværs.
Gladsaxe NY Teater
d.25.4-d.12.5

For anden gang låner Team Teatret inspiration og ord fra det amerikanske teater The Reduced Shakespeare Company, hvis rødder blev dannet i de nord Californiske skove i starten af 80’erne. Compagniet har udviklet en klippeklister metode, hvilket kristendommens gigantiske parlør her er udsat for.

I begyndelsen var der sort og ingenting, men så skal jeg love for, at både Gud og Team Teatret får sat gang i sagerne. En formidabel herretrio bestående af Anders, Andreas og Mikkel, der i den grad kan deres håndværk, fortolker bibelen med heftigt kropsprog og speedtalk. I hurtige leverancer veksles bl.a. mellem parodier på kendte danskere – Reenberg, Dissing og Møllehave etc. – musikalske indslag og bud på den klassiske skrifts berømtheder set ud fra skæve indfaldsvinkler. Alle tabubelagte emner blottes i en farverig religions buffét.
Hvis man ikke før har oplevet Andreas’ fænomenale talent i Loyal Shakespeare Companys urkomiske tilgang til Williams værker, så er chancen her. Som hos den loyale teatergruppe skiftes kostumer i et hæsblæsende tempo med spring fra en rolle til en anden inden vi andre kan sige Jehova.
Andreas Bo Pedersen indtager bl.a. scenen som politisk ukorrekt og langhåret superflipper Gud, der storrygende forsøger at banke noget humoristisk sans ind i menneskene via Abraham. For at Gud har bedt bl.a. jøderne om at levere deres forhud, kan da kun være en joke?
Anders Valentinus Dam, som har både stemme og grænseoverskridende mod ud over det sædvanlige, må nødvendigvis skabe en Jesus, som barn af ovenstående. Derfor leveres Josefs bonusunge, som et levn fra Thy lejren anno 68, men at han genopstår på tredjedagen som påskekylling, har bibelen vist ikke foreskrevet?
Mikkel Schrøder Uldal har åbenbart trukket det korteste strå og må hovedsageligt spille på sine feminine sider. Men ud over hans bedårende drags og homosoldat er han en overbevisende trommeslager, der tilmed kan synge samtidig.

Trioen spiller på en intim kontakt til publikum. Instruktøren Peter Schrøder kan ikke fornægter sin folkelige appel, men ej heller sin inspiration fra Linje3 og Ørkenens Sønner’s smartash facon.
Som hos Linje3 skiftes de to mand til at nedgøre den tredje, men til forskel fra forgængeren er her tale om en trio, der eksponerer på en gennemarbejdet ekspressiv fysisk facon og med et mere vedkommende litterært forlæg.

Det er gennemtænkt morsomt og alle får sig en solid griner. Forestillingen kiler sig genremæssigt ned mellem revy og variéte med Monty Python som storinspirator. Selv om stykket kan opfattes som kritisk satire over de mirakuløse historier, nogle af os vælger at tage bogstaveligt, er der samtidig tænkt i en lettilgængelig oplevelse for det brede publikum.
Stykket står som varende 100 min, men Peter Schrøder og company må ha’ fordansket arrangementet med lange indput, der på premieredagen gjorde opholdet i Gladsaxe til ikke mindre end 3 timer. En opstramning og nogle strygninger ville generelt klæde bibelen.


Bibelen – på kryds og tværs. Gladsaxe NY Teater d.25.4-d.12.5.

 

Iscenesættelse: Peter Schrøder. Scenografi: Thomas Ravnsgaard Medvirkende: Anders Valentinus Dam, Andreas Bo Pedersen, Mikkel Schrøder Uldal. 



Anders Valentinus Dam, Andreas Bo Pedersen, Mikkel Schrøder Uldal. Foto: mingoFOTOGRAFI

 

ww.teateranmeldelse.dk                  Ansvarlig Bjarke Eijgendaal                           kontakt: teater@teateranmeldelse.dk