Teateranmeldelse.dk

Tilbage til forsiden

 
Vitser om svenskerne er altid sjove.
Af Lene Grønborg Poulsen.

 

”Medfødt”
Katapult.
20-22.maj, 2008

Teaterkompagniet Ramaskrig leverer med deres opsætning ”Medfødt” en morsom og grotesk fortælling om tvillingen Hanna, der til sin forfærdelse pludselig opdager at hun meget anderledes - hun er nemlig født svensk.

I forestillingen møder vi de to tvillinger Hanna og Karin, der lever et helt normal liv i Danmark, indtil det en dag går op for dem, at den ene tvilling er anderledes – faktisk meget anderledes. Tvillingen Hanna har tydelige taleproblemer, samt en hang til regler og blå-gule farver, og inden længe går den uhyggelige sandhed på for tvillingerne…Hanna er i virkeligheden svensk! Og således begynder en hæsblæsende historie om hvordan Hanna med vold og magt prøver at komme af med denne nationalitetsforskydning, og hvordan omverdenen forholder sig meget skeptisk til hendes nationale handikap.

De to skuespillere, Hanna Jansson og Karin Almer Nielsen spiller selv alle 19 roller i forestillingen. De springer overbevisende ind og ud af de forskellige roller og fiktionslag, i en kropslig tour de force, hvor vi med en scenografi, der kun består af et sjippetov, et plastikrør og en stol bliver introduceret til en lang række forskellige scener. Således bliver Katapults black box fyldt så rigeligt ud af de to pigers meget fysiske spil, og de lod sig ikke gå på af det faktum, at Katapults lille teatersal ikke engang var halvt fyldt op af tilskuere. ”Medfødt” passede godt til dette minimalistiske, intime scenerum, hvor forestilling lige så meget var en leg med krop og sprog i et udtryk, der både var meget interessant og humoristisk.

Forestillingen Medfødt behandler aktuelle temaer omkring nationalitetsfølelse, det at være anderledes, fordomme, fremmedhad samt samfundets måde at håndtere disse problemet på. Dog gøres dette med et glimt i øjet, og forestillingen formår den svære balancegang, det er at behandle sådanne problemer, uden at komme til at virke moraliserende. Forestillingens eneste svaghed er, at problemstilling aldrig virkelig rør os dybt. Man husker som tilskuere således ikke det bagvedliggende alvorlige tema, men i stedet kun de morsomme scener, når forestillingen er forbi.
 

Af: Teaterkompagniet Ramaskrig.

Medvirkede: Hanna Jansson og Karin Almer Nielsen


 

På billedet: Hanna Jansson og Karin Almer Nielsen
Foto: Daniel Navarro

 

ww.teateranmeldelse.dk                  Ansvarlig Bjarke Eijgendaal                           kontakt: teater@teateranmeldelse.dk