« Tilbage

Ragnarok og griseskanke
af Eva Høj Andersen

Vølvens spådom
Republique
Carlsberg
17. oktober - 24. november 12

Du får både fortiden, nutiden og fremtiden serveret på et sølvfad i Republiques store satsning Vølvens spådom. Carlsbergs kringlede gange og mørke kældre danner scenen for en teatertur af de helt unikke.
 
Det bliver okkult, mystisk, smukt, sanseligt og underholdende. Alt på én gang.
Det er nordisk mytologi for letøvede, for gourmeter, for feinschmeckere og for alle andre der ønsker sig en oplevelse ud over det sædvanlige. Med udgangspunkt i gudedigtet Vølvens spådom, er vi en del af kampen mellem det gode og det onde. Et setup med et udpræget dramatisk potentiale som forløses i en eksplosion af sanseindtryk.
 
Den gastronomiske oplevelse er udsøgt, nordisk mad i smuk forvandling i mødet mellem det klassiske og det eksperimenterende. Snegle, hjerte, gris og fåreost. Smagsløgene kommer på overarbejde når smagsindtrykkene skal analyseres. This is the taste of the very beginning siger vores smukke islandske guider og smører en salt hvid cremet konsistens på vores læber, det er enkelt og effektfuldt, og smager af den første spæde morgengry. I Lokes gemakker får serveringen fuld skrue og festlighederne topper i et overdådigt måltid med vin i stride strømme og en yderst imødekommende og gæstfri vært. Videre og videre rundt i snørklede gange med Ragnarok truende nær.
 
Der er et hav af yndige islandske ungmøer der følger os rundt lige fra Verdens skabelse til dens undergang og dens genopstandelse. Dramatisk fungerer historien på dens helt egne præmisser. For det er såre enkelt, kampen mellem det gode og det onde. Det er liv og død, undergang og overlevelse. Der er smukke islandske hymner og poetiske uforståelige ord som alligevel giver mening i sammenhængen. Der er visuel nydelse i kostumerne og i Carlsbergs rum, som trods det, at de fortæller helt andre historier, fungerer som scene for guder, halvguder og os almindelige dødelige. I virkeligheden er det bedste ved forestillingen at den gastronomiske og den dramatiske oplevelse komplimenterer hinanden smukt, men sagtens kunne fungere hver for sig.
 
Vølvens spådom er en sanselig stor oplevelse. Der er nydelse for øjne, ører og mund.
Man kan med fordele læse lidt op på den nordiske mytologi, og nyde de smukke fortællinger fra vores kolde nord, inden man begiver sig af sted mod Carlsberg.
 
Martin Tulinius
Morten Burian m.fl. Idé, visuelt & spiseligt koncept; Dorte Holbek, Mette Sia Martinussen, Alette Scavenius, Martin Tulinius. Scenografi og kostumer: Dorte Holbek. Spiseligt koncept: Mette Sia Martinussen. Dramaturg og tekstbearbejdelse: Alette Scavenius.

Sanserne mættes på nordisk. Foto: Per Morten Abrahamsen