« Tilbage

Traditionen taler sit eget stærke sprog
af Bjarke Eijgendaal

The Sound of Music.
Aarhus Teater
Store Scene
1/5 – 14/6 2025

Der er noget særligt ved at træde ind i teatersalen og vide præcis, hvad man skal se – og alligevel blive rørt, overrasket og løftet. The Sound of Music er en af de store klassikere, som mange kender udenad, men på Aarhus Teater bliver den ikke bare genopført – den bliver levende. Da tæppet gik op på Aarhus Teaters store scene, var det som at træde ind i en anden tid. Ikke nødvendigvis en tid fra 1930’ernes Østrig, hvor handlingen i The Sound of Music udspiller sig, men snarere en tid, hvor det traditionelle teater stadig turde være… traditionelt.

I en teaterverden, hvor instruktører som Tue Biering og Christian Lollike med radikale nyfortolkninger som Jeppe på Bjerget rusker op i både form og forventning, er det bemærkelsesværdigt og forfriskende at opleve en opsætning, der står fast i det klassiske. The Sound of Music på Aarhus Teater vælger bevidst ikke at genopfinde fortællingen, men i stedet, at der også ligger dyb kraft i det, der tør holde fast i den oprindelige form – og gøre det med musikalitet, præcision og hjerte. at løfte den med respekt, musikalitet og varme – og det valg bærer smukt frugt.

Fra første tone i “The Hills Are Alive” står det klart, at vi er i trygge hænder. Den unge novice Maria (Amanda Friis Jürgensen) spilles med en stor energi og en sangstemme, der bærer både glæde og længsel. Musikken – så kendt og elsket – får her lov at leve frit og uden forbehold.

Det er især i forholdet mellem Maria og kaptajn von Trapp, (Jacob Madsen Kvols) at musikkens kraft træder tydeligt frem. Deres kærlighedshistorie er ikke blot en romance – den er en musikalsk opvågnen. Von Trapp, indledningsvis kold og disciplineret, bløder op i takt med, at tonerne igen får plads i hjemmet. Det er ikke ord, men sang, der åbner hans hjerte. Maria synger ikke for at imponere, men fordi hun ikke kan lade være – og det er netop det, der rører noget i ham. Og ligesom han bliver bevæget af musikken, bliver vi som publikum også det. Musikken gør præcis det, man håber på i en forestilling som denne – den griber fat i én og vækker følelser. Sangene bliver de båret frem med så stor indlevelse og musikalitet, at man som publikum bliver revet med og får lov at mærke det hele én gang til – helt inde under huden.

De syv von Trapp-børn er i sig selv et højdepunkt. Børnene imponerer både med deres musikalitet og deres indlevelse. De synger rent og klart, men der er også personlighed og nærvær i hver enkelt af dem. Deres samspil med Maria føles ægte, og i scener som “Do-Re-Mi” og “So Long, Farewell” er det tydeligt, hvor meget arbejde og hjerte, der ligger bag. De formår at gøre hver replik levende, og de bidrager med både energi, humor og varme.

Der er generelt stor ros til hele ensemblet, som løfter forestillingen med både solidt skuespil og imponerende vokale præstationer. Maria Skuladottir som abbedissen synger med en styrke og klarhed, der nærmest får en til at synke ned i sædet – helt ned på række 8 mærkes kraften i hendes stemme. Jacob Madsen Kvols bringer ro og autoritet til rollen som kaptajn von Trapp; hans sikre greb om både spil og sang skaber tryghed i salen og gør det nemt at overgive sig til historien og musikken. Nonnernes korsang er rørende og smukt afstemt, og sammen skaber hele holdet et musikalsk og dramatisk rum, hvor publikum føler sig fuldt og helt til stede. Det er en helstøbt og magisk oplevelse, båret af både dygtige enkelt præstationer og et velfungerende ensemble.

Forestillingen som helhed formår at holde fast i både de lette og de mørke toner – for bag sangene og smilene lurer truslen fra den ydre verden, nazismens fremmarch, som i sidste akt lægger en klog og nødvendig alvor ned over det hele.

The Sound of Music er en påmindelse om, at nogle historier ikke har brug for ny vinkel for at føles relevante. Hvor Lollikes Jeppe på bjerget udfordrer med vilde greb og moderne kant, viser The Sound of Music, at der også kan være en stærk kraft i det, der tør stå ved sin klassiske form. Det handler ikke om enten-eller, men om både-og. Tradition behøver ikke være stagnation. Nogle gange er det netop i det klassiske, at vi mærker noget ægte.

Og måske er det dét, The Sound of Music kan: minde os om, at kærlighed og håb ofte synges frem – og at en enkel melodi kan åbne døre, som ellers var lukket. Ikke kun for karaktererne på scenen, men også for os i salen.

Iscenesættelse Viktor Tjerneld
Medvirkende Amanda Friis Jürgensen, Jacob Madsen Kvols, Clara Sophia Phillipson, Maria Skuladottir, Anders Baggesen, Anne Vester Høyer, Oskar Salvatore, Frank Thiel, Nanna Buhl Andresen, Kjartan Hansen, Jacque Lauritsen, Christina Marie Skodborg, Laura Kjær Jensen, Emilie Groth, Christina Elisabeth Mørkøre, Mathias Flint
Medvirkende børn Erika Wildfang Flensborg, Agnes Bille Veie, Tessel Lauren Kroon, Nor Thorn Korterød, Aleksander Zintchouk, Malou Ambrosius Larsen, Atlas Louis Lundbye, Sophia Viktoria, Teves Kjellerup, Hjalte Skov Lützhøft, Alba Ophelia Hernandez Pontes, Tadeas Bendtsen, Silje Marie Gilbert Langseth
Musikere Edi Premate, Allan Dahl Hansen, Lonnie Svilling, Thor-Erik Gilbert Langeseth, Henrik Resen, Signe Helene Madsen, Nicolas Sublet, Maria Isabel Edlund, Kim Mikkelsen, Frederik Larsen, Thomas Christiansen, Niels Jacob Nørgaard
Scenografi Franciska Zahle
Kostumedesign & Scenografisk barselsvikar Karin Gille
Koreografi Melker Sörensen
Kapelmester Henrik Svenning
Lysdesign Anders Kjems
Lyddesign Lars Gaarde
Manuskript: Howard Lindsay, Russel Crouse efter idé foreslået af "The Trapp Family Singers" ved Maria Augusta Trapp
Oversættelse: Frank Rubæk & Steffen Gliese

Foto Emilia Therese
www.teateranmeldelse.dk Ansvarlig Bjarke Eijgendaal kontakt: teater@teateranmeldelse.dk
FORSIDE
ANMELDELSER
LINKS
KONTAKT