« Tilbage

Rør blot ikke ved min gamle jul
af Bjarke Eijgendaal

I Familien
Teatret Svalegangen
22/10 – 18/11 2016

Anna Panduros familiedrama ’I Familien’ skildre med humor og kærlighed forholdet mellem et ældre ægtepar og deres to voksne børn og svigerbørn. Det er en almindelig velfungerende familie, hvor de to børn med tiden har udviklet sig i hver sin retning. Familiemedlemmerne vil gerne hinanden indbyrdes, og det er tydeligt at de to søskende gennem deres opvækst, har haft mange sjove stunder sammen. Forskellighederne begynder dog at forstyrre, især i juletiden, hvor de mangeartet ønsker til den kommende højtid, gør det svært at finde fælles fodslav.

Anna Panduros tekst ramme de evige dilemmager, som mange danske familier oplever at sidde med, hver eneste gang julen skal planlægges og alles forventninger gerne skal ske opfyldt.  Dilemmager der særligt vokser sig større, når det er udefrakommende omstændigheder der gør, at julen ikke bare kan blive som den plejer at være.

I sønnen Tobias stilfyldte hjem, prøver Tobias og Helle at gøre sig klar til den ”traditionelle” juleklippedag. Juleklippedagen er blevet afholdt året forinden og har ved dette års tilbagevendende, kvalificeret sig til kategorien ”tradition”, det mener Tobias og Helle i hvert tilfælde.  Tobias søster Katrine og hendes mand Peter, er nu ikke helt enige og man høre Peter spørge Katrine;”Skal vi nu, resten af vores liv - bruge 1. søndag i advent til juleklip hos Tobias og Helle”. Tanken huer ham ikke, for mens den nyeste Webergrill, og den nye Ford S-Max med 7 sæder er vigtige ting for Tobias, så holder Peter og Katrine hellere en jul, fri for gaver og andre materielle goder og giver i stedet pengene til velgørenhed. De to søskende har vidt forskellige interesser og menneskesyn, og forældrene Poul og Jette er splittet imellem dem og prøver hele tiden at gøre dem begge tilfredse, samtidig med de også har deres ønsker til hvordan julen skal holdes.

Panduros tekst levere en perlerække af små intermezzoer familiemedlemmerne imellem, og der er dermed nok at grine af hele stykket igennem, særligt når den humoristiske og spidse tekst rammer genkendeligheden i ens egen familieforhold. Intermezzoerne ligger dog ikke alene kun i teksten og i anden akt laves scene om til en boksearena hvor Tobias og Katrine fysisk kæmper med hvert deres hårdtslående argumenter.

’I familien’ er perfekt leveret, af de 6 veloplagte skuespillere. Jeg fulgte dem gennem hele stykket og helt frem til den særlige slutning. Denne afsløres ikke her, men lades blot stå, som en kommentar og opfordring til at gå ind og se hvordan der kæmpes ’I Familien’ på Teatret Svalegangen 
Instruktion: Per Smedegaard
Tekst: Anna Panduro. Scenografi: Siggi Olli Palmason. Lyd: Anton Bast. Lys: Steffen Ilfeldt.
Medvirkende: Ole Jakobsen, Vibeke Hastrup, Martin Geertz, Kirstine Hedrup, Kaja Kamuk og Daniel Bevensee.

Foto Morten Fauerby
www.teateranmeldelse.dk Ansvarlig Bjarke Eijgendaal kontakt: teater@teateranmeldelse.dk
FORSIDE
ANMELDELSER
LINKS
KONTAKT