« Tilbage

Frække chicks og modne fyre
af Tom Rahbek

Teaterkoncert Gasolin
Aarhus Teater
Store Scene
6. jan. - 14. feb. 2015

Det gakkede og groteske dyrkes i Nikolaj Cederholms dybt professionelle - men også noget distancerede - jubilæumsudgave af ’Teaterkoncert Gasolin’ på Aarhus Teater.

Det er efterhånden 20 år siden, at Dr. Dante og Nikolaj Cederholm med ’Teaterkoncert Gasolin’ støbte fundamentet til det, der siden skulle vise sig at blive en dominerende genre på de danske teaterscener.

I jubilæumsudgaven på Aarhus Teater (skabt i samarbejde med Aveny-T) er vi tilbage i den scenografiske ramme, som startede det hele: En klaustrofobisk tunnel befolket med skæve, groteske eksistenser og med plads til at udleve fantasier af både den ene og den anden art. Forestillingen byder ligeledes på et gensyn med de tre garvede ”Gasolin-oldboys” Jimmy Jørgensen, Nis Pedersen og Troels Lyby der alle var med ved urpremieren i 1994, mens de tre frække chicks – Liv Lykke, Frida Brygmann og Marie Askehave – medvirker i teaterkoncerten for første gang. 

Som sceneshow er der for så vidt ikke en finger at sætte på ’Teaterkoncert Gasolin’. Kåre Bjerkøs iørefaldende musikalske arrangementer serveres sprødt og lækkert både af livebandet og sangerne, ligesom de enkelte Gasolinnumre er flot pakket ind i farvestrålende sceniske tableauer – ikke mindst takket være Jonas Bøghs lysdesign, der undertiden forvandler både scene og sal til et blæret laserlysshow.

Alligevel er det svært at se bort fra et vist anakronistisk præg i iscenesættelsen. For dét, der engang skabte associationer til et dystopisk sci-fi miljø, fremstår i dag mere som et sjovt gensyn med halvfemserfænomenet The Matrix tilsat selvironisk slapstickkomik.  Når Jimmy Jørgensen i bar overkrop og læderseler synger at »Tiden den er gået med raske vingeslag« og når Troels Lyby og Nis Pedersen gir den gas med arabisk dans (’Sirenesangen) eller indisk meditation (’Alla-Tin-Galla’), får det uundgåeligt en anden betydning end for 20 år siden. Her spøger ’Ørkenens sønner’ vist lige lovligt i baggrunden.

Det rå og kantede er erstattet med hyggelig og velklingende 90’er-nostalgi. Fint og underholdende – men ganske ufarligt.

Blandt premiereaftenens bedste numre finder vi Jimmy Jørgensens desperate techno-trance-version af ’Langebro’, Marie Askehaves legesyge og kælne ’Kloden drejer stille rundt’ og den debuterende Frida Brygmanns smertefulde og inderlige soulfortolkning af ’Længes hjem’.

Der er intet nyt under Gasolin-solen. Men den varmer nu stadig trygt og rart med sine laserlysstråler en januaraften på Aarhus Teater. 


ISCENESÆTTELSE: NIKOLAJ CEDERHOLM
MUSIKALSK ARRANGEMENT: KÅRE BJERKØ. SCENOGRAFI: MARIANNE NILSSON OG CAMILLA BJØRNVAD. KOREOGRAFI: VICKY LEANDER. KOSTUMER: ANJA VANG KRAGH. LYSDESIGN: JONAS BØGH. LYDDESIGN: MALTE OSCAR.

MEDVIRKENDE: JIMMY JØRGENSEN (TIL OG MED 23. JANUAR) / MARK LINN (FRA 24. JANUAR) / NIS PEDERSEN / TROELS LYBY / MARIE ASKEHAVE / LIV LYKKE / FRIDA BRYGMANN / THOMAS DUUS / BOI HOLM / CHRISTIAN HOUGAARD / KÅRE BJERKØ / BASTIAN SJELLBERG.

Nis Pedersen, Jimmy Jørgensen og Liv Lykke i Teaterkoncert Gasolin. Foto: Simon Læssøe.
www.teateranmeldelse.dk Ansvarlig Bjarke Eijgendaal kontakt: teater@teateranmeldelse.dk
FORSIDE
ANMELDELSER
LINKS
KONTAKT