« Tilbage

Zombi forestilling af Christian Lollike
af Bjarke Eijgendaal

Living Dead
Aarhus teater
+ Teater Sort/Hvid
30/9 – 29/10 + 2/11 – 22/11 16

Christian Lollike tager med forestillingen ’Living Dead’ fat på flygtninge strømmens angstprovokerende aspekter, og omsætter det til en zombie forestilling, hvor alle rationelle tanker bliver tilsidesat. 
Langsomt kommer tre skuespillere ind på scene, udtryksløse som Barbie dukker med sorte øjne. Uhyggen skinner igennem og minder om en gammel Alfreds Hitchcock film. Tempoet i stykket minder desværre også om gamle danske film, hvilket er forestillingens største udfordring. Til tider går dialogerne så langsom, at man næsten fristes til at tage en lille lur mellem stavelserne i replikkerne. Samtidig med at stykket – meget lig udlænding debatten - gentager sig selv mange gange.
Sætningen: ”hvad……tror…..du……ham………….EU…..kommisions….præsidenten….tænker…..om….det” bliver gentaget flere gange i løbet af forestillingen, dog med forskellige svar.

Lollikes forestilling om vores angst for det fremmede i denne tids flygtningekrise er super aktuelt og med skarpe fortællinger. Mens skuespillerne langsomt steger tre fisk på panden, så lugten af stegte løg og fisk breder sig ud til publikum, snakker de om de mange flygtninge der drukner på vej til Europa, og om hvordan fiskene svømmer ind og ud af deres kropsåbningerne. Grufulde billeder maler de frem, billeder der ikke ligefrem gav mig lyst til efterfølgende, at gå ned på den lokale sushi restaurant. Selvom Lollikes replikker er fyldt med sproglige spidsfindigheder, blev det langsomme tempo nærmest en forhindring for at følge dialogen.

Grunden til at forestillingen alligevel kommer op på 3 stjerner, skyldes slutningen hvor Mogens Dahls kor kommer ind og synger utrolig smukt seksstemmigt sang, mens krigen bryder ud blandt europæerne og flygtningene. Lollikes budskab er godt, vi må se at komme ud af denne zombie tilstand og håndtere flygtninge krisen på en værdig måde, så det ikke ender med en krig mod ”de fremmede”. Det er en skam at forestillingen går så langsomt den første time, og jeg vendte mig flere gange om for at se, om der var publikummer der forlod salen, hver gang der blev skramlet i salen.  
Tekst Og Instruktion Christian Lollike
Tekstfragmenter: Tanja Diers og Mads Madsen Scenografi: Marie Rosendahl Chemnitz Lysdesign: Morten Kolbak Lyddesign: Jes Theede Musikalsk Indstudering: Mogens Dahl
Medvirkende Özlem Saglanmak, Morten Burian, Maria Rich, Mogens Dahl Kammerkor: Elisabeth Ørsnes Gadegaard, Hilde Gjermundsen, Jonathan Kroner Ingvald, Lucas Bruun de Neergaard og Regina Unnur Ólafsdóttir.

Foto: Rumle Skafte