« Tilbage

Akrobatisk energifyldt forestilling på Aarhus Teater.
af Bjarke Eijgendaal

Morph - Rethink Human Behaviour
Aarhus Teater
Scala
11/4 - 6/5 2017

Den Reumert vindende instruktør Kristján Ingimarsson sætter med Morph fokus på den menneskelige adfærd. Er vi som mennesker intellektuelle individer, eller er vi i virkeligheden bare flokdyr der hyler med de ulve vi er i blandt?
Kristján Ingimarsson udtaler: ”Morph er en forestilling, som taler meget mere til dit hjerte, din mave og dit underliv, end den taler til din hjerne. Og det trænger vi fandme til i det her informationshelvede, der vælter ind over os” Morph er en fysisk forestilling med udgangspunkt i det sanselige, men den er for mig at se, mere end bare det.

Morph er en sansefyldt forestilling, der appellere til kroppen og vores sanseapparat. Taploerne som bliver etableret i Morphs er næsten uden ord, men fortalt gennem kropslig udfoldelse på mange forskellige måde. De 6 skuespillere bliver kaste rundt i en række forskellige glasmontre, hvor de til tider næsten trodser tyndekraften, mens de med perfekt kordineret bevægelser skaber orden i noget der ellers ligner kaos.

Ingimarssons forestilling er ikke kun en oplevelse for vores sanser. Morph udfordrer også vores hjerne ved at dekonstruerer den menneskelige adfærd. I en scene der viser den kulturelle elite på besøg på et kunstmuseum ændre Ingimarsson langsom vores syn på den kulturelle elite som gruppe. I starten fremstår de som stærke individer, med stor tolerance for andre, blot samlet om en fælles interesse. Gennem en langsomt ændring af deres bevægelsesmønstre mister de deres individualitet, hvorved de ikke længere fremstår som stærke individer, men derimod som let manipulerbare flokdyr.

Morph der betyder ’en gradvis forandring’ er som titlen også antyder Ingimarssons metode til at fortælle forskellige sandheder om mennesket. Ved at dekonstruerer vores adfærd og gennem forestillingen prøve at afpille vores selvforståelse som tænkende mennesker, udstille Ingimarsson os som mere kropsstyret end som tænkende mennesker.

Om Ingimarssons påstande holder, lade jeg det op til den enkelte at vurdere. 
Idé koncept og instruktør: Kristján Ingimarsson

Scenografi: Johan Køljkær Lysdesign: Michael
Medvirkende: Kjartan Hansen, Julie Kunz, Nanna Cecile Bang, thomas Bentin, Kajsa bohlin og Kristján Ingimarsson.
Morph er en samproduktion med Kristján Ingimarsson Company

Foto Gísli Dúa